TIPS VOOR DE VOORJAARSSCHOONMAAK

  • voorjaarsschoonmaak

Voorjaarsschoonmaak, een stappenplan

Het is tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak maar je weet niet waar te beginnen? Wij helpen je op weg en met dit stappenplan heb jij je hele huis straks weer spic en span schoon.

Het is handig om de schoonmaak per ruimte apart aan te pakken, zo behoud je het overzicht. We beginnen in de woonkamer want daar breng je waarschijnlijk de meeste tijd door. Vervolgens de keuken, de slaapkamer en de badkamer. Het is belangrijk dat je eerst goed gaat opruimen en daarna kan je pas met schoonmaken beginnen. Zet een leuk muziekje op en succes!

Stap 1: de woonkamer

Kijk wat er mag blijven en wat er weg kan. Bekijk welke spullen je echt graag wil houden en welke je kan weg doen. Doe het stukje voor stukje, bijvoorbeeld eerst de kast, dan de zithoek etc. Berg je administratieve papieren op en gooi weg wat er niet meer nodig is. Als je klaar bent met opruimen is het stofzuigen, dweilen, plinten afdoen, spinrag verwijderen en de ramen lappen. Haal alle meubels weg en stofzuig en dweil ook die plekken. Vergeet ook niet je raambekleding schoon te maken en je vloerkleden uit te kloppen.

Stap 2: de keuken

De keuken is vaak de grootste schoonmaakklus door vetaanslag en etensresten. Begin eerst met het opruimen en schoonmaken van alle kastjes en lades. Er liggen vaak wel spullen tussen die je het afgelopen niet of amper hebt gebruikt. Maak een logische indeling, spullen die je weinig gebruikt kan je misschien op een andere plek zetten. Maak het fornuis en de afzuigkap schoon, ontstop de gootsteen en maak de oven schoon en vetvrij.

Stap 3: de slaapkamer

Bedenk wat de functie van de slaapkamer is en haal alle overtollige spullen weg. Kijk eens door je beddengoed, is er iets kapot of is het aan vernieuwing toe. Daarna kun je deze kamer afstoffen en stofzuigen (vergeet niet onder je bed te stofzuigen). Probeer elke ochtend je bed op te maken, zo kom je ’s avonds in een mooi opgemaakt bed terecht.

Stap 4: de zolder en de berging

Vaak de sluitposten van een huis waar gedurende het jaar veel spullen neergezet worden. Maak een hoekje met spullen die weg mogen en ruim goed op. Neem direct je camera mee om alle spullen op Marktplaats te kunnen zetten.

Stap 4: de kleine ruimtes

Andere ruimtes zijn de gang, de overloop, de trap, wc en badkamer. Haal ook hier overtollige rommel weg en zorg dat alles op een logische plek ligt. Maak ook ale badkamertegels schoon en reinig de wasmachine een keer goed (was op een heet programma met azijn).

Stap 5: je kledingkast

Berg je winterkleding op, wat kan er weg? Haal je zomerkleding tevoorschijn, moet er nog iets gemaakt of gewassen worden? Kleding die je ‘denk ik nog wel ooit aan ga doen’ kan misschien ook wel gewoon weg.

Zet tijdens de schoonmaak de ramen open zodat het even goed kan doorluchten. Heb je veel spullen die weg mogen? Zet ze op Marktplaats of ga een keer op een rommelmarkt staan.

Ben je klaar? Zet een lekker kopje thee en geniet van je opgeruimde huis.