• bouwvergunning bij serre aanbouw

SERRE BOUWVERGUNNING: HOE WERKT HET? 

Een serre bouwen, met of zonder vergunning? Is het nodig om een vergunning aan te vragen voor uw serre aanbouw? Dit heeft onder andere te maken met de afmetingen van de door u gewenste serre. Daarnaast is de locatie van de serre van belang. Heeft u plannen om aan de achtergevel, voorgevel of zijgevel te bouwen? Wij vertellen u graag meer over de regels rondom de bouwvergunning.

Wanneer heeft u een vergunning nodig?

Voor een serre aanbouw is niet altijd een vergunning nodig. Voldoet u aan bepaalde voorwaarden en bouwt u op het achtererf, dan kan dat vaak zonder serre bouwvergunning. In de meeste gevallen bouwen wij serres, aanbouwen en tuinkamers zonder vergunning. Voor het bouwen van een aanbouw op het voorerf heeft u wel altijd een vergunning nodig. Online kunt u bij het omgevingsloket een ‘vergunningcheck’ doen waarbij u een indicatie krijgt of u een vergunning nodig heeft.

bouwvergunning serre
Alruco Serrebouw, aanbouw jaren 30 woning uitbreiding

Waar moet uw serre aan voldoen om vergunningvrij te bouwen?

Als u een serre gaat bouwen aan de achtergevel van de woning kan dit veelal zonder vergunning. De serre aanbouw moet wel voldoen aan enkele voorwaarden. Gemiddeld genomen zijn dit de voorwaarden:

  • De serre mag maximaal 4 meter diep zijn (dus vanaf de achtergevel 4 meter naar achter)
  • De serre mag niet meer dan 30 cm boven de vloer van de eerste verdieping uitsteken (een lichtstraat op het dak is een uitzondering. Dan geldt de 30 cm voor het dak, de lichtstraat mag daar nog bovenuit steken).
  • Maximaal 50% van het achtererf mag bebouwd worden

Wij zoeken dit allemaal voor u uit, zodat u zorgeloos kunt bouwen en niet over deze regels en wetten hoeft na te denken.

Wanneer heeft u een vergunning nodig?

Bouwt u op in de achtertuin en voldoet u niet aan bovenstaande voorwaarden, dan heeft u een vergunning nodig. Bouwt u in de voortuin of aan de zijkant van uw woning dan heeft u ook een vergunning nodig. In de meeste gevallen is echter geen serre bouwvergunning nodig. Of u nu met of zonder vergunning kunt bouwen, uw bouwwerk moet wel altijd voldoen aan het Bouwbesluit. In het Bouwbesluit staan de regels over de technische bouwkwaliteit waar u bij het bouwen of verbouwen aan moet voldoen. Deze staan garant voor veiligheid en gezondheid en houden rekening met het milieu en het gebruikscomfort. Een belangrijk advies is om eerst met uw buren te overleggen en ze in te lichten over uw bouwplannen.

Waarom heeft u een vergunning nodig?

Het doel van de omgevingsvergunning is dat men niet lukraak overal dingen kan gaan bouwen. Heeft u geen vergunning en u zet uw bouwplannen toch door dan kan de gemeente gaan handhaven in de vorm van boetes, sloop of juridische stappen. Dat wilt u voorkomen.

Passen uw plannen binnen de voorwaarden van het bestemmingsplan dan krijgt u gewoon uw omgevingsvergunning. Het kan streng klinken maar als u zich erin verdiept dan ziet u dat er heel veel wél mag.

Laat het regelen van een vergunning voor uw serre uit handen nemen

Voor zowel een serre waarbij wel of geen vergunning nodig is bent u bij Alruco Serrebouw aan het juiste adres. Wij hebben al vele serres, aanbouwen en tuinkamers gebouwd en beschikken over jarenlange ervaring (sinds 1976).

Alruco Serrebouw biedt u een totaalconcept: we adviseren, ontwerpen, produceren en monteren. Wij verzorgen de bouwtechnische tekeningen en regelen indien nodig de vergunningaanvraag. Daarnaast verzorgen we voor het merendeel van onze klanten tevens alle bijkomende bouwkundige werkzaamheden.

Een serre bouwvergunning wordt aangevraagd bij de gemeente of via het omgevingsloket. Om de aanvraag volledig in te dienen is gedetailleerde informatie over de aanbouw nodig, evenals bouwtekeningen. Wij nemen dit allemaal voor u uit handen. Zo heeft u er geen omkijken naar en weet u zeker dat alles op de juiste manier geregeld wordt en uw aanbouw op de juiste manier gebouwd wordt. Wij staan garant voor jarenlang woonplezier!

Serrepark Alruco heeft een nieuwe serre

Serre bouwvergunning of omgevingsvergunning

De bouwvergunning is vanaf 1 oktober 2010 opgegaan in de omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning is overkoepelend voor onder andere de bouw-, woon-, en sloopvergunningen. Het proces van vergunning indienen is hiermee gemakkelijker geworden. Vanaf 1 januari 2024 treedt de omgevingswet in werking. Deze wet regelt alles voor de ruimte waarin we wonen en werken. De regelgeving op het gebied van de fysieke leefomgeving wordt overzichtelijker en makkelijker te begrijpen wat wel en niet mag. Dit kan leiden tot snellere besluitvorming en minder vertraging.

U BENT WELKOM

Alruco is een familiebedrijf met ervaring in daglicht-woninguitbreidingen sinds 1976. In de eigen productieruimte in Best (nabij Eindhoven) wordt alles op maat gemaakt door onze vakkundige medewerkers. Een serre aanbouw maakt uw huis ruimer, lichter en gezelliger: dat is genieten van elk seizoen!

FOTOALBUM

Alruco staat gelijk aan maatwerk, dus of u nu een eengezinswoning heeft, een twee-onder-een-kap, bungalow, landhuis of villa: voor elke type woning kunt u bij ons terecht. Bekijk onze foto’s en laat u verrassen door een mooie lichtinval of andere speelse effecten bij een diversiteit aan woninguitbreidingen.

SERREPARK IN BEST

Alruco beschikt over een uniek serrepark waar u het gevoel van uw eigen serre aanbouw kan beleven. Kom langs op de Kapelweg 18 in Best en laat u verrassen door de vele mogelijkheden. We hebben ruime openingstijden waarin u een afspraak kunt maken. De koffie staat voor u klaar!

Keuken uitbouwen, een stappenplan - Alruco Serrebouw

Zeer goede begeleiding en uitvoering

Goed advies en begeleiding tijdens de uitvoering. Professionele uitvoering door goede vakmensen. Oplevering en nazorg volgens afspraak en verwachting. Prijs-prestatieverhouding ruim voldoende.

Alruco Serrebouw woonserre tuinkamer uitbouw aanbouw uitbreiding

Duidelijk fijne mensen om over de vloer te hebben

Al vanaf het moment dat je daar komt denken mee wat mogelijk is. De mensen die de serre of aanbouw maken weten goed waar ze mee bezig zijn vriendelijk. Wij zijn erg blij met onze mooi degelijke serre aanbouw!!

Ga voor meer ervaringen naar: Klanten Vertellen en reacties van klanten.

ZORGELOOS GENIETEN VAN UW SERRE AANBOUW